На 13 април 2024-та година светът загуби един от най-големите италиански дизайнери на XX век. Той остави след себе си не просто дрехи, а почерк в световната мода, който години наред беше и ще бъде вдъхновение за всички млади дизайнери, както в модния бранш, така и извън него.

Кой е Роберто Кавали?

Той е роден на 15 ноември 1940г. във величествената Флоренция. „Кралят на излишъка“ показва първата си колекция от щамповани кожени рокли през 1970 г. Екзотика, елегантност, бохемски блясък и диви щампи са присъщи за всяка една колекция на Кавали, а неговите съблазнителни кройки са пленили звезди, като Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Дженифър Лопес, Виктория Бекъм и др., които неведнъж са блестели на червения килим с роклите му.

Роберто мислеше за всички и всичко. От прекрасни авангардни рокли, до денима и младежката линия Just Cavali. Той беше дизайнер, както на съдържание, така и на стил. През цялата си кариера не спира да удивява всички в модния бранш.

Той остава в историята на модата като виртуоз в създаването на тоалети, подходящи както за червените килими, така и за ежедневието. Кавали беше също така и голям предприемач, адаптиращ се винаги към промените в модния бизнес.

12 цитата, с които ще запомним Роберто Кавали

1. Флоренция и изкуството е нещо, което е част от моя живот и е част от мен самия.

2. Наистина се възхищавам на една жена за нейната интелигентност, нейната личност. Красотата не е достатъчна.

3. Наистина не разбирам минимализма. Толкова е учтиво и скучно. Ако не искате никой да ви забелязва, трябва да си останете вкъщи и да си отглеждате зеленчуците.

4. Обичам дрехите и модата повече от музиката.

5. С времето модата стана част от моята ДНК.

6. Модата трябва да е нещо, което сутрин, когато отворите прозореца си, казвате „О, страхотно, слънце!“ След това взимате душ, казвате: „Добре, страхотно, кой цвят нося днес, защото се чувствам щастлив?“ Това трябва да е мода.

7. Обичам жените във всичките им различни превъплъщения. На практика всичките ми приятели са жени. Те са много по-интелигентни от мъжете.

8. Жената трябва да знае, че една рокля може да промени живота ѝ

9. В моята планета, модата, аз съм единственият хетеросексуален мъж.

10. Излишъкът е успех.

11. Днес съм много доволен от себе си, защото сбъднах мечтите си. Научих се как да разбирам какво искат хората.

12. Мисля, че бях първият, който показа, че един дизайнер може да бъде като рок звезда, че хората трябва да обичат вашата мода, но също така да поставят вашето име заедно с вашата мода.

Сподели с приятели