В последните няколко години в модните среди се върти един тренд, който никога не остарява, защото е свързан с определени спомени. Обикновено трендовете възникват просто така и никой не отдава толкова голямо значение на произхода им, но не и когато те са свързани подсъзнателно с психологията на поведение на потребителите и пряко с техните емоции. Този тренд е именно романтиката.

Романтичната визия на 2021-ва включва в себе си няколко тенденции като феерични дълги рокли и поли, принтове на цветя и точки, обем, воали и най-вече буфан ръкавите, които се върнаха на модния подиум и са тук, за да останат.

Воалите, като част от ежедневието на всяка дама

Воалите отдавна вече не са само неизменна част от булчинския тоалет, а съвсем спокойно могат да бъдат част от ежедневието на всяко съвременно градско момиче. Освен мистиката, в която е „забулено“ носенето им, воалите са създадени около 13 век пр.н.е. предимно за… Социална дистанция. През 30-те навлиза тяхната мода, въведена от актриси като Марлене Дитрих, а тенденцията е да бъдат носени на различни ленти за глава. През 50-те се възражда модата на елегантните шапки с къси воали, която и до днес важи в английския кралски двор при официални събития (помните сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл, нали?).

Воалите са хит през лято 2021
Снимка: Zimmermann

Дизайнери като Алекзандър Макуин, Тао Курихара и Стивън Джоунс не веднъж са ги вкарвали в своите ревюта под всякакви форми. Днес по-често можем да видим воалите в дългата им форма и като част от феерични рокли, като тези на младата дизайнерка Лирика Матоши.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lirika Matoshi (@lirika.matoshi)

Друга неизменна част от моделите, са ефектните буфан ръкави. Тяхната поява в романтичните визии датира още от Ренесансовия период, но популярността им се възражда отново през 30-те години на миналия век, в търсене на фокус върху по-лежерни дамски силуети.

Буфан ръкавите са тук, за да останат

Буфан ръкавите се оказват супер женствена тенденция, която минава през много трансформации – в началото те са с ¾ дължина или много дълги, но пристегнати отгоре и отдолу. Подплатени са с твърд плат, за да запазят формата си.

Александър Маккуин
Снимка: Alexander Mcqueen

В миналото се е изисквало доста пълнеж, за да се запазят ръкавите обемни, но днес това се постига лесно и стои изключително ефектно – независимо дали за ежедневна визия, градинско парти, сватбена рокля или дори бански.

Да, правилно чухте! Сред най-актуалните бански костюми на 2021-ва са именно тези с буфан ръкави, които позволяват на всяка жена да се превърне в модерна градска принцеса, дори на плажа.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M A Y G E L C O R O N E L (@maygelcoronelofficial)

Съвременният прочит на дизайнерите и техния нестандартен поглед върху тенденциите от миналото, позволяват да развихрим въображението си и да съчетаем различните елементи в една лежерна и ефирна романтична визия, подходяща за летни нощи, коктейли и лавандулови поля…

Сподели с приятели