“По дрехите посрещат…“ е казал някога някой. И е бил съвсем прав. Изборът ни на дрехи, аксесоари и обувки до голяма степен е отражение на вътрешния свят на всеки човек. Но визията не се изчерпва с дизайн, цвят и модел. Има нещо друго, за което често забравяме – изборът ни на конкретна марка/дизайнер е демонстрация на отношението ни към принципите, които тя/той споделя в своята работа. Обличайки телата си, ние всъщност “прегръщаме” ценностите на компанията-производител.

Неслучайно все повече брандове обръщат поглед към устойчивата мода, с което добавят стойност към своя продукт и демонстрират на потребителите загриженост. Устойчивите дрехи могат да са също толкова красиви, стилни и вълнуващи, колкото и всяко друго нещо, което си купувате. А темата за назряващата промяна в модната индустрия е повече от актуална.

Какво представлява устойчивата мода?

Sustainable fashion е идея, дизайнерска философия за производство на екологични и социално-икономически устойчиви дрехи като начин за минимизиране вредния отпечатък на човека, както върху природата, така и върху обществото в редица страни. Най-общо казано, устойчиви са тези дрехи, които защитават околната среда (разходване на вода и енергия, рециклиране), но и са създадени от компания, която има етично отношение към своите работници и служители и към обществеността (напр. благотворителност, спонсорства, стажове и т.н.).

Sustainable fashion

Устойчивата мода не е статична конструкция, тъй като динамиката на времето не ни позволява да заключим със сигурност дали устойчивото днес ще е устойчиво и утре. Модата е една от най-замърсяващите индустрии и подобни конструкции, които проследяват целия процес от добива на влакна до изхвърлянето на дрехите и налагат определени принципи, са не просто полезни, а необходими.

Fast vs Sustainable fashion или когато евтиното излиза скъпо

Няма съмнение, че бързата мода е тази, която дава достъп на максимално много потребители до огромно разнообразие от дрехи на ниски цени. Но позитивите ѝ се изчерпват с това. Не е тайна, че в световен мащаб, при пазаруването на дрехи, обувки и аксесоари, обикновено водещо е количеството, а не е качеството.

За и против бързата мода
Последиците от бързата мода

Колко често се чувствате изостанали от модните тенденции, които ви заливат навсякъде – телевизор, социални мрежи, нюзлетъри и т.н.? Трудно, дори невъзможно е да се смогне на темповете на бързата мода, която всяка година, всеки месец и всеки ден предлага нещо ново на потребителите. Докато преди четирите годишни сезона са предполагали четири колекции, днес “сезоните” са над 50 – това означава, че в понеделник, ако не сте се сдобили с нещо ново, то вече сте демоде.

Само за две десетилетия потреблението на дрехи се е увеличило с 400%. Сами можете да се досетите колко ресурси са необходими за производство от такъв мащаб. Устойчивата мода се появява като контрапункт на бързата мода и има за цел да постави висококачествени дрехи над огромното и редовно потребление на евтини и нетрайни артикули.

Последствията от бързата мода

Защо да залагате на устойчиви дрехи?

Известно е, че производството на дрехи и аксесоари, част от fast fashion брандовете, е напълно в разрез със стремежа за опазване на природата. Но това не е всичко. Липсата на социални политики, налагащи адекватно заплащане, нормални условия на труд, ограничаването на употребата на вредни химикали и етични прозрачни бизнес практики, са проблем, с който много хора в световен мащаб се сблъскват. И именно тук се появява устойчивата мода, която за разлика от всички други подобни концепции, акцентира върху дрехи, които са устойчиви във всеки един от проблемните аспекти, а не само в един (напр. само в природосъобразност).

Устойчивата мода ще спаси света

Устойчив гардероб – трудно ли е?

Около темата за устойчивата мода са “надвиснали” редица митове, които често са причина за бурни дискусии и дезинформация на хората. За мнозина изборът на устойчиви дрехи е непосилна и твърде предизвикателна задача. Но истината е, че това съвсем не е така. Създаването на устойчив арсенал от красиви и стилни дрехи в действителност е постижима задача. Какво трябва да направите?

– Четете етикета! Колко лесно, нали? Винаги се интересувайте какви суровини са използвани при производството, както и какви са работните практики във фирмата, която е създала, опаковала, транспортирала и доставила продукта;
– Инвестирайте в непреходни модели, кройки и цветове – създаването на т.нар. “базов гардероб” е страхотен начин винаги да сте актуални, а дрехите ви да са независими от модните тенденции;
– Спестете си намаленията – редовните промоции подтикват към твърде редовни и ненужни покупки. Освен че изразходвате средства, вие трупате текстил, който най-често не влиза в употреба никога;
– Познавайте добре гардероба си – колкото и налудничаво да ви звучи, това е единственият начин да сте сигурни, че не купувате нещо, което вече имате или дреха, която няма с какво да носите;
– Полагайте нужните грижи за притежаваните от вас дрехи, обувки и аксесоари – веднъж щом сте ги купили, е важно максимално дълго да ги запазите в оптималния им вид и състояние;
– И не на последно място, разбира се, пазарувайте секънд хенд – потопете се в магията на дрехите с бъдеще, където ви очакват купища модни находки, откриването на които носи огромно удоволствие.

Модата винаги е била бизнес за милиарди, където властва убийствена конкуренция и  жестока амбиция за надмощие. Това едва ли ще се промени. Суетата и стремежът към красиви дрехи, които да се продават, са двигателна сила за всеки създател.

Бързата мода е обществен вредител

Но какво липсва? Утвърждаването на принципите, които имат за цел да подобрят индустрията или иначе казано: превръщането на устойчивата мода в правило, а не в изключение. Не забравяйте, че е готино да ви пука – за храната, която консумирате, въздуха, който дишате, дрехите, които носите и всичко останало, което ви заобикаля! Устойчивата мода е насочена, колкото към производителите, толкова и към потребителите. Тя налага промяна на личните нагласи и възприятия. Ето защо всичко е във ваши ръце.

Сподели с приятели