Преди да продължим, трябва да направим едно важно уточнение какво точно е „лукс“ и след това да обърнем внимание и на модния тренд „тих лукс“.

„Лукс“ е термин, който се използва сред обществото за описанието на почти всичко в ежедневието ни: от бяла и черна техника до гримове и спално бельо. Хората свързват луксът с изключително високо качество, удоволствие, естетика и разбира се… много скъпо удоволствие. Но както народната поговорка гласи „кефът цена НЯМА“, та луксът е стремеж на всеки човек да присъства в ежедневието му, без значение от цената. Но какво ще кажете за нещо луксозно, но на достъпна цена? Останете с нас, за да разберете дали това е възможно, но преди това ще обърнем по-голямо внимание на модния хит, който превзе 2023-та година, а именно „тихият лукс“.

Концепцията за лукс може да варира според географската ширина, но в повечето случаи хората свързват луксът със:

  • Качество – луксозните продукти се отличават с изключително високо качество;
  • Дизайн и естетика – изящен дизайн, който придава усещането на ексклузивност и елегантност;
  • История и наследство – някои луксозни марки се отличават с богата история и наследство, която добавя стойност и значимост към техните продукти; Този аспект подчертава уникалността и автентичността на марката.
  • Символ на статус и престиж – луксът може да бъде символ на социален статус и престиж. Последователите на луксозни продукти често се свързват с висок стандарт на живот и успех.

Какво е „тих лукс“?

Всички знаем, че в модната индустрия „лукс“ се свързва с нещо блестящо, грандиозно, цветно, шикозно и искрящо. Тениските с много искрящи камъчета и пайети на Phillipp Plein до шарените рокли и палта на Versace, покрити от долу до горе с логото на модния бранд, придаващо усещането на: „Хей, вижте ме. Нося Versace!”. Всичко това, което описахме е т.нар. „шумен лукс“ – нещо абсолютно противоположно на днешната тема.

Е, през 2023-та година понятието „лукс“ е малко по-различно от обичайно приетото. При някои модни марки в момента се наблюдава завръщане на модния тренд към по-скромни модели и кройки, който се изразява с термина „тих лукс“ – стил на обличане, който говори за богатство, без дрехите да казват нещо посредством големи лога или крещящи детайли.

С това, което се откроява „тихият лукс“ е, че е малко по-строг и изчистен от минимализма. Той се характеризира с изчистени линии, неутрални цветове, класическа естетика и изключително внимание към детайла.

Определено „тихият лукс“ не е за всеки вкус, но може да бъдете сигурни, че всеки тоалет ще издържи теста на времето, тъй като изчистения лукс е синоним на класна визия.

„Тихият лукс е стил на минимализма от новата ера“, споделя стилистката Джорджи Грей пред списание “Hello Magazine”. А какво по-хубаво за „джоба“ от това, да инвестирате във „вечни“ дрехи, обувки и аксесоари, които ще се задържат дълго време в гардероба ви.

Това, че не се виждат никакви дизайнерски лога и гръмки щампи не означава, че визията ви не придава „лукс“ и изтънченост, а точно обратното.

А още по-добрата новина е, че може да изпробвате тази модна естетика, без да изхарчите всичките си спестявания, като посетите онлайн магазинът на Mania.bg. Там ще откриете стотици модни находки, които ще ви помогнат винаги да сте в крак с модата.

Ето и няколко аутфита, които ще ви помогнат да изберете своята визия в стил „тих лукс“

Изчистено вталено елегантно сако/блейзър

Пола с изчистена визия

Елегантни дънки с широк крачол

Блуза или пуловер в неутрален цвят

Елегантен панталон с ръб

Едноцветно палто

Класическа бяла тениска или потник

Мокасини

Светла риза

Изчистено кожено яке

Чанта с изчистен дизайн

Сподели с приятели